By ALTAN SARGIN 19 Şubat 2011 In Blog

Dolandırıcılığa karşı 5 önlem

E-dolandırıcılık

E-dolandırıcılık kapsamına bankalardan gelen sahte bildirimler, elektronik ödeme sistemleri, e-posta tedarik eden kimseler, sosyal ağlar ve online oyunlar gibi pek çok farklı başlık giriyor.

Bu gibi e.postaların amacı kişilerin kullanıcı adı ve şifresi gibi kişisel bilgilerini ele geçirmek. E-bankacılık dolandırıcılığı, internet bankacılığı hesaplarına veya elektronik ödeme bilgilerine ulaşmak için kullanılan en yaygın dolandırıcılık yollarından biri.

Piyango talihlisi olduğunuza dair gelen sahte bildirimler

Bu tarz e-postalar kullanıcının ikramiye kazandığını iddia eden e-postalardır. Dolandırıcılar bu tarz e-postalar ile kişileri tuzağa düşürüp, kazanılan ödülün transfer edilebilmesi için kullanıcıdan paranın bir kısmını talep eder.

Saadet zinciri ve kolay para kazanma fırsatı

Bu tarz dolandırıcılıkta daha çok kişilerin az para yatırarak büyük paralar kazanacakları söylenir. Ancak sonuçta herhangi bir kazançları olmaz.

Online dilencilik

Bu gibi e-postalar hayır kurumu veya ihtiyacı olan kimselerden gelmiş gibi görünen e-postalardır.

Bu e-postalar asıl organizasyon ve kurumlara doğrudan link ile bağlı görünmesine rağmen, kullanıcı ödeme detaylarına geldiğinde transfer edilen para dolandırıcıların elinde son bulur.

SMS mesajı dolandırıcılığı

Bu tarz dolandırıcılıklarda kullanıcıların belirlenen kısa bir numaraya SMS göndermelerini sağlamak amacıyla birçok taktik uygulanır.

Bu gibi istenmeyen mesajlara belirli linkler içeren e.postalar da dâhildir. Kullanıcılardan, linke tıklayarak iddia edilen servisten yararlanabilmeleri için belirlenen kısa numaraya SMS gönderimi yapmaları istenir.

Ancak sonunda kullanıcılar kendilerini var olmayan bir servis için ödeme yapmış halde bulurlar.

Dolandırıcılığa Karşı Almanız Gereken Önlemler

  1. Mutlaka bir anti vürüs programı kullanın ve düzenli güncelleyin ( Mümkünse Lisanslı Kullanın.),
  2. Güvenmediğiniz sitelerden bir şey indirmeyiniz.(Googlede Müzik İndir vs vs şeklinde aramalar çok tehlikelidir.)
  3. Şüpheli bulduğunuz e postaları açmayınız.
  4. Kısa sürede çok para kazanacağınızı vaat eden sistemlere güvenmeyiniz.
  5. Bankadan gelmiş gibi görünen maillere dikkat edin.Kişisel bilgi istiyorsa inanmayınız.Hiç bir banka sizden kişisel bilgi isteyemez.
Kategoriler