By ALTAN SARGIN 19 Şubat 2011 In Blog

Yapay zeka insan zekasını yendi!

Riziko yarışmasında üç yarışmacı vardı. Aralarından biri insan değildi ve o kazandı!

Ünlü yönetmen Stanley Kubrick’in 1968 yılında yönetmenliğini yaptığı “2001: Bir Uzay Destanı” filmindeki (Heuristic Algorithmic Computer) bilgisayar HAL 9000, konuşmaları anlayabiliyor, yüzleri tanıyor, bir insan gibi konuşuyor, dudak okuyor vehatta sanat eserlerine dair fikir bile yürütüyordu. Kubrick,o dönemdeki bilgisayar teorilerine inanmış ve HAL 9000’i filminin ana karakterine yerleştirmişti. Yine de, bu sadece bilim kurgu filmiydi.

14-16 Şubat tarihleri arasında verilen cevaplara göre yarışmacıların doğru soruları oluşturarak yarıştıkları bir program olan Jeopardy! (Riziko) dün sonuçlandı. Yarışmanın üç gününü de önde götüren IBM’in süper bilgisayarı Watson, yarışmanın birincisi oldu.
Watson, önceki şampiyonlara, yani Jeopardy! yarışmasını arka arkaya 74 kez kazanan Ken Jennings ile yarışmadan 3,3 milyon dolar kazanarak bir rekora imza atan Brad Rutter’a karşı yarıştı.
14 Şubat’ta gerçekleşen yarışmanın ilk gününde insan yarışmacılar Watson’un karşısında zorlandılar.
Watson ve Rutter ilk gün 5000 dolar ile birinciliği paylaşırken, Jennings 2000 dolar ile onları takip etti. İkinci gün sonuçlarına göre Jennings 4.800 dolar ve Rutter 10.400 dolara sahipti. Watson ise sorulan 30 sorudan 25’ine doğru cevap vererek 35.734 dolar ile evine döndü.
Yarışmanın son günü, belki de yarışmanın en heyecanlı günü oldu.  Ama insan yarışmacılar aradaki farkı kapatamadı. Watson 77.147 dolar ile yarışmayı bitirirken Jennings 24.000 dolar, Rutter ise 21.600 dolar ile tamamlayabildiler.
Bilgisayar ve insan bundan 14 yıl önce yine karşı karşıya gelmiş ve o dönemde IBM’in “Deep Blue” adlı bilgisayarı dünya satranç şampiyonu Gary Kasparov’u yenmişti. Ancak satranç oyunu, matematiğe dayalı olması nedeniyle bilgisayarlar için insan dilini anlamaya göre oldukça kolay bir görev olarak kabul ediliyor.
İnsan dilini anlamak, ima edilen ifadeleri kavramak, günlük dilde kullanılan sözdiziminin anlamını çözmek, hatalı cevaplardan öğrenmek, karar vermek bilgisayarların bugüne kadar başaramadığı bir işti.  Bu tür bir beceri, bilgisayarların tıp, finans, çevre gibi hayatımızın pek çok  alanında kullanılması adına yepyeni ufuklar açıyor.
Watson bu yarışma sonunda 1 milyon dolarlık bir ödüle layık görüldü. IBM bu parayı Dünya Vizyonu Örgütüne bağışlıyor.
17 Şubat Perşembe günü önde gelen teknoloji konferansı kuruluşu TED Conferences LCC, “Jeopardy Sonrası Watson’ın Geleceği” isimli bir internet yayını gerçekleştirdi. Bu büyük etkinlikte, dünyanın önde gelen teknoloji uzmanları ve IBM yetkilileri Watson teknolojisinin dünyamıza sağlayacağı faydaları ve iş dallarını, endüstrileri, devletleri ve toplumları nasıl etkileyeceğini anlattılar.

Kategoriler